Κομπόστα Ροδάκινου με Μέλι

Υλικά

2-3/4 κούπες νερό, χωρισμένες
1/4 κούπα χυμό λεμονιού
2,2 κιλά - Ροδάκινα*, αποφλοιωμένα, χωρίς κουκούτσι και κομμένα σε φέτες
1-1/4 κτλ σούπας μέλι.
2 κτλ της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
6 μικρές - λωρίδες από ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε 1/4 της κούπας νερό και χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε τα φρούτα απαλά, ώστε να στρωθούν όλα τα κομμάτια. Βάλτε το στην άκρη. Σε μια μικρή κατσαρόλα, φέρτε το μέλι και το υπόλοιπο νερό σε σημείο βρασμού. Βγάλτε το από τη φωτιά και ανακατέψτε με τη βανίλια. Σκεπάστε την κατσαρόλα για να διατηρηθεί το περιεχόμενο ζεστό.

Τοποθετήστε απαλά τα φρούτα σε 6 ζεστά αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντας μέχρι 6 χιλιοστά από την κορυφή του βάζου, και τοποθετήστε ένα κομμάτι από το ξύσμα λεμονιού σε κάθε βάζο. Γεμίστε τα βάζα με μείγμα μελιού πάνω από τα 6 χιλιοστά από την κρυφή του βάζου. Σκουπίστε το χείλος των βάζων• τοποθετήστε τα καπάκια. Βιδώστε πάνω σε λάστιχο.

Τοποθετήστε τα βάζα σε σχάρα μέσα σε μια κατσαρόλα κονσερβοποίησης με ζεστό νερό, προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί για να φτάσει το επίπεδο του νερού 2,5 εκατοστά πάνω από τις κορυφές των βάζων. Φέρτε το νερό σε σημείο βρασμού• βράστε για 25 λεπτά.

Βγάλτε τα βάζα προσεκτικά και αφήστε τα να κρυώσουν σε μια συρμάτινη σχάρα.

Βερίκοκα και νεκταρίνια μπορούν χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατα.

Συμβουλές

Κάθε ποικιλία μελιού έχει το δικό της μοναδικό χρώμα και τη γεύση της. Υπάρχουν περίπου 300 ποικιλίες μελιού στις Ηνωμένες Πολιτείες - με γεύσεις που κυμαίνονται από απαλή γλυκιά έως πλούσια έντονη. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο ανοιχτό είναι το χρώμα του μελιού τόσο πιο απαλή είναι η γεύση.

Δοκιμάστε μέλι όπως από "Το Τζιβέρτι" στα Κομπόστα Ροδάκινα με Μέλι και στο Ζελέ με Μέλι και Λεμόνι.

Πειραματιστείτε με μια πιο πλούσια γεύση μελιού όπως από αγριολούλουδα ή αβοκάντο όταν κάνετε μαρμελάδα φράουλα ή οποιαδήποτε από τις αγαπημένες σας συνταγές.