Πικάντικα Καρότα Τουρσί

Υλικά

4 κούπες λευκό ξύδι
2-1/2 κτλ σούπας μέλι
2 κτλ της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
1.300 γρ. - καρότα baby ή καρότα κομμένα σε φέτες

Εκτέλεση

Σε μια μικρή κατσαρόλα από ανοξείδωτο ατσάλι ή εμαγιέ, φέρτε το ξύδι, το μέλι και τα μπαχαρικά σε σημείο βρασμού, ανακατεύοντας για να διαλυθεί το μέλι. Βγάλτε το από τη φωτιά και σκεπάστε το για να διατηρηθεί το περιεχόμενο ζεστό.

Συσκευάστε τα καρότα σε 6 ζεστά αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντας μέχρι 6 χιλιοστά από την κορυφή. Προσθέστε το μείγμα μελιού γεμίζοντας μέχρι 6 χιλιοστά από την κρυφή του βάζου. Σκουπίστε το χείλος των βάζων• τοποθετήστε τα καπάκια. Βιδώστε πάνω σε λάστιχο.

Τοποθετήστε τα βάζα σε σχάρα μέσα σε μια κατσαρόλα κονσερβοποίησης με ζεστό νερό, προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί για να φτάσει το επίπεδο του νερού 2,5 εκατοστά πάνω από τις κορυφές των βάζων. Φέρτε το νερό σε σημείο βρασμού• βράστε για 30 λεπτά.

Βγάλτε τα βάζα προσεκτικά και αφήστε τα να κρυώσουν σε συρμάτινη σχάρα.

Συμβουλές

Ποτέ μην αποθηκεύετε το μέλι στο ψυγείο. Η ψύξη επιταχύνει την κρυσταλλοποίηση.

Για να διατηρήσετε το φυσικό χρώμα και τη γεύση του, αποθηκεύστε το μέλι σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.

Μπορείτε να αντιστρέψετε την κρυσταλλοποίηση με με το να ζεστάνετε το μέλι σε ένα φούρνο μικροκυμάτων σε ασφαλές για τα μικροκύματα δοχείο χωρίς το καπάκι ή τοποθετώντας το δοχείο με το μέλι σε ζεστό νερό και ανακατεύοντας το μέλι μέχρι να διαλυθούν οι κρύσταλλοι.