banner products

Κυπριακό Μέλι Ανθέων


Η Κύπρος φημίζεται για τη βιοποικιλότητα της. Μυροφόρα, Αγριολασμαρί, Ευκάλυπτος και άλλα 1900 είδη φυτών συνθέτουν τη χλωρίδα του τόπου μας και κάνουν το κυπριακό μέλι ανθέων τόσο πλούσιο σε αρώματα και γεύση. Μοναδικό και πολύπλοκο όσο η φύση που το γέννησε, συλλέγεται τους μήνες Μάιο και Αύγουστο από την κυπριακή ύπαιθρο και τους βιότοπους της οροσειράς του Τροόδους.

meli antheon

 

Κυπριακό Μέλι Θυμαριού


Το καμάρι της Κύπρου με το δυνατό άρωμα και τη γεμάτη γεύση. Το ξηροθερμικό κλίμα που επικρατεί στο νησί τους καλοκαιρινούς μήνες και τα θυμάρια των ημιορεινών περιοχών δίνουν αυτό το σπάνιο μέλι. Έντονα αρωματικό όπως και το κυπριακό Θρουπμί, συλλέγεται τον Αύγουστο από τις πετρώδεις πλαγιές της ορεινής περιοχής Λάρνακας και Λεμεσού.

meli thimariou

 

Κυπριακή Φυσική Γύρη

Γύρη είναι τα αρσενικά αναπαραγωγικά κύτταρα των σπερματοφύτων φυτών ή αλλιώς το σπέρμα των φυτών . Η μέλισσα ενώ συλλέγει τη γύρη από τα άνθη, μεταφέρει γυρεόκοκκους από τους ανθήρες στον ύπερο, με αποτέλεσμα το άνθος να γονιμοποιείται και να δημιουργείται ο καρπός του. Η διαδικασία αυτή λέγεται επικονίαση και είναι η μεγαλύτερη προσφορά της μέλισσας στον άνθρωπο. Οι μέλισσες τρέφονται με μέλι και γύρη. Το μέλι είναι η πηγή υδατανθράκων, ενώ η γύρη είναι η πηγή πρωτεϊνών και άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών για τις μέλισσες. Πιο συγκεκριμένα η γύρη περιέχει πρωτεΐνες και ελεύθερα αμινοξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία με βασικότερα το κάλλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο καθώς επίσης και βιταμίνες Β , C και Ε . Η Γύρη παρουσιάζει αντιοξειδωτική δράση καθώς περιέχει ποσότητες φλαβονοειδών και φαινολικών συστατικών.

meli thimariou

 

Θρεπτική Αξία

 

Θρεπτική Αξία100g
Ενέργεια304cal (1273Kj)
Υδατάνθρακες82.4g
Λίπος0g
Ασβέστιο6mg
Κάλιο52mg
Φώσφορος4mg

 

 

 

Το «Τζιβέρτι»

Η μεσαιωνική λέξη «Τζιβέρτιν» συναντάται στη Λευκάδα ως «Κυβέρτι», στην Ήπειρο ως «Κουβέρτι» και στη Νότια Ιταλία ως «Civerti». Προέρχεται δε από το αραβικό «Kauwarta» που σημαίνει κυψέλη. Δώσαμε αυτό το όνομα στα προϊόντα μας θέλοντας να δείξουμε την παράδοση της οικογένειάς μας στη μελισσοκομία .

H ετυμολογία της λέξης από τον Κώστα Καραποτόσογλου στο Λεξικό «Ετυμολογικά Κυπριακά Μελετήματα»